yż to „chleb powszedni” kuchni dalekiego wschodu. W Chinach stosuje się ryż biały. Po ugotowaniu powinien być miękki i klejący. Sekret takiego ryżu polega na absorbcji wody w czasie gotowania. Tych kilka wskazówek pozwoli ci ugotować ryż idealny, taki jakim od tysięcy lat zajadają się w Kraju Środka. Ryż ten dzięki swej kleistości nadaje się do jedzenia pałeczkami.
- Przepłucz ryż pod zimną wodą aby wypłukać wszystkie zanieczyszczenia.
- Do garnka dodaj ryż oraz wodę – na szklankę ryżu półtora szklanki wody, nie dodawaj soli, Chińczycy nie solą ryżu, w ich kuchni ryż powinien mieć naturalny słodki aromat.
- W otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia, gdy zaczyna wrzeć przykryj garnek pokrywką, zostawiając maleńki otwór przez który może uciekać para i lekko skręć gaz.
- Gdy w ryżu zaczną robić się kratery ustaw ogień na najmniejszy i całkowicie przykryj garnek, duś przez 15 minut, na koniec wymieszaj.
Taki ryż idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ryb, sosów wykonanych chińskim sposobem. Dzięki temu, że się klei można z niego tworzyć cudeńka jak na zdjęciu.
Sposób na wszystko | Porady | Domowe sposoby | Jak zrobić …? Sposób na wszystko to ciekawe porady i domowe sposoby ułatwiające codzienne życie. Znajdziesz u nas ciekawe poradniki, rady z różnych dziedzin
