Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Pascha wielkanocna z bakaliami – jak ją zrobić?

Pascha wielkanocna z bakaliami – jak ją zrobić?

Pascha wielkanocna, zwana również chlebem wielkanocnym to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. W Polsce bywa przygotowywana przede wszystkim w województwach wschodnich. Potrawa ma duże znaczenie symboliczne związane z odradzającym się życiem, bogactwem na nowy rok, jak również z Jezusem Chrystusem.

przepis na paschę wielkanocną, jak zrobić paschę, ciasto z twarogu i bakalii na Wielkanoc, ciasta wielkanocne, desery na Wielkanoc, jak przygotować paschę, ciasta bez pieczenia. tradycyjne ciasta na wielkanoc, desery na Wielkanoc. pascha przygotowanie

Jakich składników potrzeba do zrobienia paschy wielkanocnej?

Przed przystąpieniem do wykonywania paschy wielkanocnej z bakaliami należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty oraz rzeczy, które ułatwią pracę. Bezwzględnie trzeba zadbać o świeżość wykorzystywanego nabiału: mleka oraz śmietany, w przeciwnym razie nie będzie smaczny.

Do potrzebnych składników należą:

  • 1 kg sera białego półtłustego,
  • 50 g ananasa kandyzowanego,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 100 g migdałów łuskanych,
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 100 g suszonych fig,
  • 200 g masła,
  • ½ szklanki śmietany 30-36%,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 jaja.

Do przygotowania deseru przydadzą się również:

  • miska,
  • garnek,
  • sitko,
  • gaza jałowa.

Przygotowanie bakalii do paschy

Na początku należy przygotować . Morele, figi oraz migdały posiekać na mniejsze kawałki. Migdały można zakupić w niewielkich paskach lub ewentualnie płatkach, wtedy siekanie nie jest konieczne, ponieważ kawałki i tak są niewielkie. Kandyzowana pomarańcza oraz ananas mają kształt kostek, więc wystarczy przeciąć je na pół.

Przygotowanie masy do paschy

wbić do dużej miski, dodać . W garnku zagotować 5cm wody i gdy zacznie parować ustawić nad parą miskę z jajkami. Zacząć ubijać oba składniki trzepaczką przez 10-15 minut, aż masa będzie jasnożółta i puszysta. Drobinek cukru nie powinno być widać. Odstawić miskę na bok.

Do drugiej miski przełożyć i również zacząć ubijać je nad parą, dzięki czemu będzie bardziej puszyste. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji rozpocząć dodawanie sera białego, zmielonego. Najlepiej dodawać po 1 łyżce, cały czas mieszając masę nad parą. Po wykorzystaniu całego sera, ściągnąć miskę znad pary i dodać masę jajeczną, znów mieszając, lecz tym razem mikserem.

Urozmaicenie masy

Śmietanę kremówkę, mocno zmrożoną, ubić na puszystą masę. Połączyć z masą serową. Gdy śmietana całkowicie w nią wniknie, wsypać bakalie. Można garść bakalii zostawić do ozdoby, a resztę wrzucić do miski.

Formowanie paschy

Sitko wyłożyć gazą. Ustawić na misce – żeby miało podpórkę – i przelać do niego masę serową. Wygładzić powierzchnię paschy, po czym zawinąć brzegi gazy, zakrywając paschę. Dodatkowo przykryć talerzykiem i położyć na niego miskę albo niewielki garnek, dla obciążenia. Tak przygotowaną konstrukcję włożyć do lodówki na 12 godzin.

Dobrze schłodzoną paschę można wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować bakaliami w dowolny sposób, np. tworząc na każdym boku krzyżyk z bakalii albo tylko posypując nimi.

Zamiast sitka można zaopatrzyć się w specjalną foremkę do paschy, z zamknięciem od góry oraz wytłoczonymi w niej ozdobami nawiązującymi do świąt wielkanocnych.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

nakrycie wielkanocne

Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne?

Zarówno Boże Narodzenia jak i Wielkanoc na swoje tradycyjne potrawy. Jak zawsze są pewne różnice …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość