Wielkanocne ciasteczka

przepisy świąteczne, ciastka na wielkanoc, ciastka wielkanocne przepis, przepis na ciastka na święta,
Ciastka na Wielkanoc
Wielkanocne ciasteczka to małe smakołyki, które przypomną Wam smak dzieciństwa (pudełko z nimi po otwarciu przepięknie pachnie dawnymi PetitBuerrami!), a ich dekorowanie pozwoli Wam wspaniale spędzić czas z rodziną. Prawda, że takie kolorowe ciasteczka wyglądają prześlicznie?

Przepis na kruche ciasteczka wielkanocne (na około 80-100 ciastek):

  •  1 i 3/5 kostki masła w temp. pokojowej
  • 400g cukru pudru
  • 5 szklanek mąki
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka (białka zostawić do lukru)
  • opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do dłoni, podsypać mąką. Należy pamiętać, że używamy dużo masła i ciasto będzie wyczuwalnie tłuste i nieco 'wilgotne’. W takim stanie wyrobioną kulę ciasta owinąć folią i schłodzić 40-60 min w lodówce.
Ciasta kruchego nie wyrabiamy zbyt długo!
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość 3-5mm i pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temp. 180’C.

Przepis na lukier królewski:

– 2 białka
– 2 szkl. cukru pudru
– naturalne barwniki spożywcze
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Mieszamy do rozpuszczenia cukru pudru, aż lukier zgęstnieje i będzie widoczny delikatny połysk.
Możemy podzielić go na porcje i dodać barwniki spożywcze. W zależności od ilości użytego barwnika, otrzymamy odpowiednią intensywność koloru. I do zabawy! 🙂 SMACZNEGO!
Kolorowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych, pełnych uśmiechu, ciepła, zapachu babek i mazurków oraz przepysznych jajek!
Życzą Bianka i Tomek.

Zobacz także

Jak zrobić pyszne muffinki?

Sposób na zawsze udane muffinki Muffinki, znajdziemy je praktycznie w każdej kawiarni, cukierni czy knajpce. Te urocze, kolorowe babeczki …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi