Chrzan to nie tylko przyprawa

Syrop chrzanowy 

Około 100 g świeżego utartego chrzanu wymieszać z ½ szklanki przegotowanej ostudzonej wody, odstawić pod przykryciem na 30 minut, wycisnąć przez płótno i dodać 100 g miodu. Powstały syrop pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej przy kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych. Dzieci jedną łyżeczkę od herbaty.

Wino chrzanowe

100 g utartego chrzanu zalać butelką wina. Po 24 godzinach przecedzić przez gęste płótno. Pić 3 razy dziennie po łyżeczce przy awitaminozie i fizycznym wyczerpaniu.

Piwo chrzanowe

Około 50 g świeżego korzenia drobno posiekać i zalać litrem piwa, pozostawiamy pod przykryciem na 1 dzień, odcedzamy i pić małymi porcjami w ciągu 2-3 dni w celu oczyszczenia nerek ze zbędnych złogów. Kurację można powtórzyć kilkakrotnie, ale z 4-5-dniową przerwą.

Nalewka chrzanowa

Około 100 g tartego chrzanu zalać szklanką czystej wódki, odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce, odcedzić przez gęste płótno (a nawet wycisnąć pozostałość). Powstałą nalewką smarujemy chore miejsca przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie.

Okład z miazgi

Utarty chrzan przykładać na chore miejsce, przykryć ceratką i trzymać aż do uczucia silnego pieczenia. Po zdjęciu okładu skórę wycieramy do sucha i smarujemy cienką warstwą wazeliny kosmetycznej.

Zobacz także

Sposób na brzydki zapach w lodówce

Zapach przechowywanych produktów w lodówce miesza się ze sobą tworząc nieprzyjemną woń. Jedzenie zaczyna wtedy inaczej smakować …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi