Jak piec wieprzowinę?

ile piec wieprzowinę, pieczenie wieprzowiny, jak długo się piecze wieprzowinę, pieczenie, wieprzowina, przepis
Ile piecze się wieprzowinę?

Wieprzowina pieczona nie lubi zbyt wysokiej temperatury. 1,5-kilogramowy schab piecze się 2 godziny w temp. 150 st., a następnie jesz­cze 30 minut w temp. 180 st., aby mięso się zrumieniło. Dla pewności przed końcem pie­czenia można sprawdzić widelcem, czy mięso jest dostatecznie miękkie. Jeśli będzie się je piec zbyt długo, przy krojeniu w plasterki za­cznie się rozpadać. W czasie pieczenia mięso należy polewać wodą, a potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu dobrze też pozostawić je w piekarniku na 15 minut.

Zobacz także

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny czyli pojęcia kulinarne, które warto poznać

Przeglądając książki kucharskie, oglądając programy o gotowaniu czasem padają pojęcia, których znaczenia nie do końca rozumiemy. Pod skomplikowanymi nazwami często …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi