Strona Główna » Kuchnia » Gotowanie i pieczenie » Jak ugotować jajko na miękko i na twardo?

Jak ugotować jajko na miękko i na twardo?

jajka, jajko na miękko, jajka na twardo, gotowanie jajek, ile gotować jajka, czas gotowania jaj
na miękko lub twardo
Wiadomo, że jajka są bardzo dobrym źródłem białka i witamin. Jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu i powinno być uzupełnieniem naszej codziennej . Oczywiście wyjątkiem będą osoby, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu w swoim organizmie.

Jajka jemy w różnej postaci; smażone, gotowane lub na surowo. Najczęściej przyrządzamy z nich jajecznicę lub pyszny omlet. Są stałym dodatkiem do większości dań i ciast podawanych w przyrządzanych przez nas posiłkach. Zanim zaczniemy spożywać jaja należy sprawdzić świeżość jajek, żeby nie narobić sobie kłopotów zdrowotnych.

Jak ugotować na miękko?

  1. Do garnka wkładamy jajka
  2. Zalewamy jajka zimną wodą w taki sposób, żeby wody było więcej około 1 – 2 centymetrów ponad jajka
  3. Włączamy gaz i czekamy do moment, aż zaczyna się gotować
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz do minimum
  5. W podany sposób gotować jajka przez 2-3 minuty, żeby otrzymać jajko na miękko.
  6. Na koniec wyciągnij jajka z wody i ostudź zimną wodą
  7. Smacznego

Jak ugotować jajko na twardo?

W przypadku gotowania jajka na twardo robimy wszystko w ten sam sposób jak to zostało wyżej opisane. Wydłużamy jedynie czas gotowania jajek do 10 – 15 minut.

Zobacz także

Poznaj carpaccio tonnato – alternatywę dla tradycyjnego tatara

Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie choćby dnia bez zjedzenia mięsa. Koniecznie musi …