Strona Główna » Kuchnia » Drinki i napoje » Przepis na nalewkę truskawkową

Przepis na nalewkę truskawkową

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owców naszego klimatu. Dojrzewają w maju i czerwcu. Aby smakować je w innych miesiącach trzeba je przetworzyć. Obok tradycyjnych dżemów, kompotów i powideł warto zrobić nalewkę, która zimową porą przypomni nam smak truskawek.

nalewki owocowe, nalewka truskawkowa, nalewka truskawkowa na spirytusie, nalewka truskawkowa przepisy, nalewka truskawkowa przepis, nalewka truskawkowa leżakowanie
Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa – przepis

  • 1 kg truskawek
  • ½ l wódki
  • ½ l spirytusu
  • ½ kg cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Dojrzałe umyj dokładnie, obierz z szypułek, wysusz. Wsyp do dużego słoja zalej alkoholem i pozostaw w słonecznym miejscu na 24 godziny. Zbyt długie moczenie truskawek w alkoholu sprawi, że nalewka będzie miała gorzki smak.

Następnie przez gęstą gazę lub specjalną bibułkę filtracyjną zlej nalew ( + sok z truskawek). Owoce wyciśnij i wyrzuć. Zagotuj ze szklanką wody. Gorący syrop wlej do ciągle mieszając. Aby zachować kolor dodaj cytrynowy (w przeciwnym razie nalewka z biegiem czasu ciemnieje). Wymieszany i schłodzony rozlać do butelek.

Nalewka truskawkowa nadaje się do spożycia po miesiącu leżakowania. Im leży dłużej tym lepsza. Najlepszego smaku nabiera po półrocznym leżakowaniu.
Przepis na nalewkę truskawkową pochodzi ze strony http://nalewkiowocowe.pl

Zobacz także

Wady i zalety diety szwedzkiej (kopenhaskiej)

Dieta szwedzka (kopenhaska) jest uważana za jedną z bardziej radykalnych diet, jednak nie umniejsza to …