10 przepisów na szybki obiad
Nie zawsze ma się czas i ochotę na gotowanie. W takiej sytuacji konieczne jest posiadanie pod ręką kilku sprawdzonych, dobrych przepisów na szybki obiad, który można wykonać w kilka chwil. Sprawdź i znajdź coś dla siebie.
1. Ryż z kurczakiem
Ugotowanie ryżu to zaledwie 15 minut, dlatego dania z nim uchodzą za jedne z szybszych. Sam ryż jest smaczny, jednak aby obiad był sycący trzeba coś do niego dodać. Tym czymś może być kurczak. W czasie gotowania ryżu można dodać do niego nie tylko soli, ale również inne przyprawy, np. mieszankę przypraw, dzięki czemu po ugotowaniu będzie on już dobrze doprawiony. Gdy ryż będzie bulgotał na gazie należy umyć 1 pierś kurczaka, pokroić ją na kawałki i natrzeć przyprawą typu Vegeta albo curry. Podsmażyć na oleju, żeby dobrze się zarumienił, a po ugotowaniu ryżu połączyć oba składniki na patelni, przysmażając jeszcze przez 1-2 minuty. Zdrowy i smaczny przepis na szybki obiad.
2. Ryż z warzywami
Jeśli nie ma się ochoty na mięso można szybko zrobić ryż z warzywami – marchewką, brokułami, kalafiorem lub cukinią w ilości dowolnej. Do garnka należy nalać wody i doprawić 1 łyżeczką soli. Wybrane warzywa – poza cukinią – obrać ze skórki i pokroić w plasterki albo paseczki, po czym wrzucić do wody. Gdy zacznie się gotować, dodać ryż – składniki ugotują się razem. Cukinię albo paprykę, jeśli ma być składnikiem potrawy należy delikatnie przyrumienić na patelni. Po 10-15 minutach od rozpoczęcia wrzenia wody obiad będzie gotowy do przełożenia go na talerz. Szybki obiad gotowy.
3. Zapiekanki na bułce
Czasami ma się ochotę na szybkie danie typu fast food, które potrafi być też sycącym obiadem. Zamiast wydawać pieniądze na niezdrowe jedzenie w budce, można zrobić taki obiad samodzielnie – szybko oraz zdrowo. Potrzebne są jedynie 2 bułki, dowolna ilość pieczarek, 1 papryka i ser – edamski lub mozzarella.
Pieczarki należy posiekać drobno i wrzucić na patelnie z odrobiną oleju – można dodać cebulę, jeśli jest się jej wielbicielem – przysmażyć. W międzyczasie przekroić bułki na pół i wydobyć z nich środek. Podsmażone pieczarki wymieszać z resztkami wydrążonej bułki, nałożyć do wykonanych wcześniej wgłębień. Na każdą połówkę położyć kawałek papryki i przykryć całość serem. Posypać oregano lub papryką mieloną, a następnie zapiekać przez 10 minut, aż staną się chrupiące.
4. Makaron z warzywami
Makaron z warzywami to danie pożywne i szybkie. Wybierając świeże warzywa należy pokroić je i podsmażyć na patelni – dobrze sprawdzą się pieczarki, cukinia, papryka, ale można również wybrać mieszankę warzywną do odsmażenia. Wtedy od razu należy wrzucić ją na patelnię z odrobiną oleju i podgrzewać przez 15 minut. W tym samym czasie niezbędne jest ugotowanie makaronu o dowolnym kształcie. Na koniec składniki wymieszać ze sobą i od razu po tym zjeść.
Zobacz także: Szybkie i zdrowe dania na lato
5. Ziemniaki z fasolką
Choć ziemniaki wydają się czasami częścią posiłku, na który czeka się najdłużej, niekoniecznie tak jest. Niewielka ilość gotuje się szybko i może być bardzo dobrym posiłkiem, zwłaszcza w połączeniu z innym warzywem, np. fasolką szparagową. Ziemniaki wystarczy obrać, pokroić na małe części i postawić w osolonej wodzie na gazie. Podobnie należy postąpić z fasolką, odcinając jej twardsze końcówki, lecz nie krojąc na strączków na małe części. Gotowanie obu składników zająć może maksymalnie 30 minut.
Po odlaniu wody z obu warzyw nałożyć na talerz ziemniaki, na nich położyć fasolkę i albo oprószyć pietruszką, albo zasmażką z bułki tartej. Sycący szybki obiad gotowy.
6. Wegetariańskie spaghetti
Spaghetti niekoniecznie musi być daniem mięsnym i sos bez dodatku klopsów smakuje tak samo wyśmienicie. Aby szybko go zrobić wystarczy przygotować pomidory, czerwoną paprykę i cebulę. Warzywa umyć, obrać ze skórki – cebulę oraz pomidory – i pokroić na jak najmniejsze części. Z papryki usunąć pestki i też posiekać na kawałeczki. Wrzucić wszystko do robota kuchennego miksując do uzyskania papki, po czym przełożyć do garnka, podlać ½ szklanki wody i podgotować, aż zacznie bulgotać. Doprawić 1 łyżką przecieru pomidorowego, solą, pieprzem oraz oregano. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedzić i po przełożeniu na talerz polać sosem. Dla lepszego smaku można posypać całość startym serem.
7. Makaron z pesto
Popularność pesto rośnie z dnia na dzień, co można wykorzystać robiąc zapas pesto ziołowego w zgrabnych słoiczkach. Można je zrobić także samodzielnie, jednak chcąc wykonać szybki obiad, lepiej przyda się gotowe. Makaron tzn. świderki ugotować z odrobiną soli oraz olejem. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i schłodzić zimną wodą. Następnie przesypać do miski i dodać ½ słoiczka pesto ziołowego. Wymieszać dokładnie, żeby cały makaron pokrył się delikatnie zieloną papką. Tak przygotowany posiłek przekładać do misek, ozdabiając każdą porcję listkami świeżej bazylii.
Zobacz także: 5 pomysłów na potrawy z grilla
8. Pancakesy z owocami
Naleśniki wydają się czasochłonnym daniem, jednak pancakesy amerykańskie robi się szybciej, zwłaszcza jeśli ma być to posiłek dla jednej osoby. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie: 1 jajko, 1,5 szklanka mąki, 1 łyżka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka. Podane składniki wymieszać dobrze, aż uzyska się gładką konsystencję. Pozostawić na 2 minuty, żeby ciasto trochę spęczniało, a następnie smażyć. Z podanej porcji uzyskuje się 4-5 pancakesów, które można podawać z cukrem pudrem, owocami, serkiem homogenizowanym lub innymi słodkimi dodatkami – wedle własnego uznania.
9. Makaron z parówkami
Klopsy z mięsa mielonego, sosy, potrafią być czasochłonne. Sos z parówkami robi się szybciej, a jest on przysmakiem dla wielu dzieci. Aby go wykonać wystarczy pokroić parówki na plasterki, wrzucić do garnka i zalać ½ lub 1 szklanką wody, w zależności od ilości parówek. Następnie dodać przecier pomidorowy – dla uzyskania lepszego kolorytu można przez 1 minutę podgrzewać przecier na patelni. Gotować sos z przecierem przez 5 minut, po czym polać nim ugotowany wcześniej makaron.
10, Ziemniaki z kefirem
Jedną z prostszych i szybszych do wykonania potraw są ziemniaki z kefirem. Mogą być tylko ugotowane albo przypieczone, co jednak zajmuje nieco więcej czasu. Żeby posiłek był gotowy w maksymalnie 30 minut, niezbędne jest ugotowanie ziemniaków, przełożenie ich na talerz oraz posypanie koperkiem albo szczypiorkiem. Do tak przygotowanego dania dodać kefir i zjadać ze smakiem.
Zobacz także: Jak uratować przesoloną zupę, przesolony sos lub gulasz?