Strona Główna » Zdrowie » Choroby i leczenie » Sok brzozowy na wzmocnienie organizmu

Sok brzozowy na wzmocnienie organizmu

właściwości lecznice brzozy, sok brzozowy, odwar z brzozy, liście brzozy, huba brzozowa, sok brzozowy właściwości
Właściwości lecznice brzozy

brodawkowata (Betula verrucosa)

Brzoza brodawkowata zwana też brzeziną lub brzoza białą jest jednym z najpopularniejszych drzew w Polsce. Rośnie w całym kraju w lasach, parkach, przy drogach. Ma białą, cienką, łuszczącą się korę, która na doel czarnieje i jest głęboko spękana. Brzoza tworzy charakterystyczne cienkie gałązki, listki drobne o piłkowanych brzegach.

W zielarstwie zastosowanie mają młode liście zbierane w drugiej połowie maja i na początku czerwca. Liście suszy się w ciemnych i przewiewnych miejscach. Zbiera się także młode pędy i hubę brzozową – pasożytniczy grzyb porastający drzewo, który zbiera się jesienią lub na przedwiośniu i starannie suszy.

Odwar z liści

1 łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Pijemy w 2-3 porcjach pomiędzy posiłkami

Napar z liści

1 łyżkę suszu zalać szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem około 10 minut. Pijemy 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Sok z liści

Około 100 g świeżych liści przepuścić przez maszynkę do mięsa, z uzyskanej zielonej masy przez gęstą gazę lub sito wyciskamy sok, który można utrwalić na cały rok mieszając go pół na pół ze spirytusem. Pić 30-40 kropli soku na kieliszek wody 2-3 razy dziennie, pół godziny przed jedzeniem.

Wszystkie przetwory z liści brzozy stosuje się w kamicy moczowej, przy zmniejszonym wydzielaniu moczu, w gośćcu przewlekłym, a także pomocniczo w schorzeniach skóry – np. trądziku młodzieńczym i łuszczycy.

Napar z pączków

Łyżkę suszonych pączków zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 15 minut. Po przecedzeniu pijemy w 2—3 porcjach w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, a także jako środek wykrztuśny.

Odwar z huby brzozowej

Płaską łyżkę wysuszonej i sproszkowanej huby zlać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po przecedzeniu pic w 2-3 porcjach pomiędzy posiłkami w celu podniesienia odporności i ogólnego wzmocnienia organizmu.

Z brzozy uzyskuje się także sok brzozowy, który uzyskuje się wiosną przez nawiercenie otworu w pniu i wsadzeniu weń specjalnej rurki. Otrzymany sok trzeba przechować zamknięty. Pity na 2-3 razy dziennie w celu wzmocnienia organizmu. Sok jest środkiem dietetycznym i remineralizującym, zawiera sole organiczne potasu, wapnia, magnezu oraz krzemionkę rozpuszczalną. Działa moczopędnie, można go stosować w przypadku kamieni moczowych.