Do wykonania zebry potrzebne będą:
- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- szklanka oranżady (może być woda gazowana lub inny napój gazowany np. Fanta)
- szklanka oleju
- 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat do ciast
Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier puder. Następnie mieszając dodawaj po żółtku.
Kiedy uzyskasz gładką masę dodawaj na zmianę aromat do ciasta, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i oranżadę, mieszaj (najlepiej drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników.
Ciasto podziej na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dwie czubate łyżki mąki. Starannie wymieszaj.
Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą tortownicę wlewaj na zmianę (najlepiej łyżką do zupy) raz ciemne, raz jasne ciasto.
Piecz około godziny w temperaturze ok. 170˚C. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku i czy się nie przypala.