Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Ciasto Zebra – prosty przepis

Ciasto Zebra – prosty przepis

Zebra to rodzaj babki o niezwykłym wyglądzie. Ciasto dzięki odpowiedniemu przygotowaniu posiada czarno-białe pasy – zupełnie jak zebra.

przepis na ciasto z prl, ciasto prl, ciasto zebra, ciasto z oranżadą, ciasto przekładaniec
Ciasto Zebra

Do wykonania zebry potrzebne będą:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka oranżady (może być gazowana lub inny gazowany np. Fanta)
  • szklanka oleju
  • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony do ciast
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo łyżka po łyżce puder. Następnie mieszając dodawaj po żółtku.

Kiedy uzyskasz gładką masę dodawaj na zmianę aromat do , olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i oranżadę, mieszaj (najlepiej drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników.

Ciasto podziej na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dwie czubate łyżki mąki. Starannie wymieszaj.

Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą tortownicę wlewaj na zmianę (najlepiej łyżką do zupy) raz ciemne, raz jasne ciasto.

Piecz około godziny w temperaturze ok. 170˚C. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku i czy się nie przypala.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

10 sposobów na nudę

Czym jest nuda, każdy wie. Jak jest uciążliwa, to także wie każdy z nas. Czasami …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość