Jak poznać, czy ryba jest świeża? – Część druga

świeża ryb, czy ryba jest świeża, jak sprawdzić swieżą rybę,
Sprawdzanie świeżości ryb

Mięso ryb jest bardzo zdrowe i pożądane w naszej diecie, jednak charakteryzuje się, niestety, krótkim okresem trwałości. Na co zwrócić uwagę, by sprawdzić, czy mięso jest świeże? Otóż sami możemy dokonać oceny tzw. organoleptycznej.

Po pierwsze, zwróćmy uwagę na oczy:
  •  muszą być wypukłe lub lekko spłaszczone,
  •  błyszczące z przeźroczystą rogówką.
Po drugie skrzela:
  •  jasnoczerwone,
  •  wolne od śluzu (brunatne lub ciemnobrązowe świadczą o tym, iż ryba jest stara!).
Ponadto ryba (cała, nie filety) powinna być pokryta cienką warstwą przeźroczystego śluzu, a skóra musi delikatnie naturalnie połyskiwać.

Zobacz także

Jak gotowac bez tłuszczu

Jak gotować bez tłuszczu?

Gotowanie bez tłuszczu Zdrowe gotowanie jest coraz bardziej rozpowszechnione. Zachęca nie tylko do gotowania z produktów zdrowych, niskokalorycznych, ale również do gotowania …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi