Strona Główna » Kuchnia » Inne - Kuchnia » Jak poznać, czy ryba jest świeża? – Część druga

Jak poznać, czy ryba jest świeża? – Część druga

świeża ryb, czy ryba jest świeża, jak sprawdzić swieżą rybę,
Sprawdzanie świeżości ryb

Mięso ryb jest bardzo zdrowe i pożądane w naszej diecie, jednak charakteryzuje się, niestety, krótkim okresem trwałości. Na co zwrócić uwagę, by sprawdzić, czy jest świeże? Otóż sami możemy dokonać oceny tzw. organoleptycznej.

Po pierwsze, zwróćmy uwagę na :
  •  muszą być wypukłe lub lekko spłaszczone,
  •  błyszczące z przeźroczystą rogówką.
Po drugie skrzela:
  •  jasnoczerwone,
  •  wolne od śluzu (brunatne lub ciemnobrązowe świadczą o tym, iż ryba jest stara!).
Ponadto ryba (cała, nie filety) powinna być pokryta cienką warstwą przeźroczystego śluzu, a musi delikatnie naturalnie połyskiwać.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Jak dobierać i podawać wino?

Lubisz wino jednak nie masz zielonego pojęcia jak je podawać i nie wiesz do jakich …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość