Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Jak zrobić karmel?

Jak zrobić karmel?

Karmel to nic innego jak zwykły poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie tzw. karmelizacji w wyniku którego otrzymujemy charakterystyczną brązową barwę. najczęściej stosowany jest do dekorowania potraw ze względu na swój ciekawy szklisty wygląd, a także ze względy na faktu, iż bardzo łatwo go zrobić.
W danym artykule przedstawimy dwa sposoby na przyrządzenie karmelu.

1. Przepis na klasyczny karmel.

jak zrobić karmel, karmel z cukru, karmel w domu, jak ugotować karmel, karmel deser
Przepis na karmel

Do patelni lub garnka  z grubszym dnem wsyp szklankę cukru i szklankę wody. Uwaga robiąc karmel stosunek wody do cukru powinien być zawsze 1:1. Rozgrzej patelnię i czekaj aż cukier rozpuści się całkowicie w wodzie. Od czasu do czasu przemieszaj, aby nie powstały grudki cukru.
Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i stale obserwuj co się dzieje, aby nie przypalić naszego karmelu. Już  w tym momencie nie mieszaj karmelu tylko czekaj, aż nabierze ciemno brązowego koloru. Po uzyskaniu pożądanego koloru możemy szybko przelać nasz karmel np. na papier do pieczenia i zrobić z niego oczekiwane wzory do dekoracji deserów.
Pamiętaj jednak, że trzeba to zrobić wyjątkowo sprawnie ponieważ karmel szybko zastyga.

2. Przepis na pyszny sos karmelowy

jak zrobić sos karmelowy, karmel,caramel,przepis,przepisy na karmel,deser,dekoracjaDo przygotowania sosu karmelowego, który świetnie uzupełni smak naszych ciastek, ciast, tortów itd. , będziemy musieli zacząć o przygotowania klasycznego karmelu. Dokładnie skorzystaj z przepisu powyżej. Różnica polega na tym, że w momencie kiedy nasz karmel zacznie gęstnieć to należy dodać do niego rozgrzaną wcześniej w garnku  300 ml śmietanki. Połącz składniki i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu idealnego do deserów i lodów.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

Przepis na creme brulee

Crème brûlée znaczy po francusku „przypalona śmietanka”. Nazwa ta najlepiej opisuje ten deser. Słodką śmietankę, najczęściej …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość