Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne?

Zarówno Boże Narodzenia jak i Wielkanoc na swoje tradycyjne potrawy. Jak zawsze są pewne różnice w zależności od regionu Polski, jednak podstawowe dania są takie same. Oto kilka najważniejszych potraw, które powinny pojawić się podczas świątecznego śniadania.

jakie potrawy na wielkanoc, jedzienie wielkanocne, tradycyjne ciasta wielkanocne, jakich potraw nie powinno zabraknąć na wielkanoc, co powinno być na wielkanocnym stole, zupy na wielkanoc, mięsa na wielkanoc

 

Tradycyjne jajka wielkanocne

Jajka to podstawa na wielkanocnym stole. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim symbolizują moc narodzin oraz odradzającego się na wiosnę życia. Podaje się je przede wszystkim ugotowane na twardo, chociaż od pewnego czasu nie jest to konieczność. Można zaserwować jajka na miękko, w koszulkach albo z farszem. Na Wielkanoc dobrze sprawdzą się jajka faszerowane szynką oraz chrzanem.

Nie może również zabraknąć poświęconych w Wielką Sobotę pisanek. Każdy z biesiadników powinien dostać kawałek, symbolicznie, aby zapewnić sobie zdrowie, pomyślność i dobrobyt na cały rok.

Tradycyjna zupa wielkanocna

Kolejną potrawą, której nie może zabraknąć podczas śniadania jest zupa. Tak, jak na Wigilię podaje się zupę grzybową, tak w czasie Wielkanocy króluje żur lub biały barszcz. Rodzaj zupy zależy od domowych tradycji oraz regionu.

Żur podawany jest z plasterkami białej kiełbasy oraz dodatkiem jajka, natomiast biały barszcz z chlebem oraz chrzanem. W niektórych zakątkach Polski pojawia się jeszcze trzeci rodzaj zupy, mianowicie zupa chrzanowa.

Tradycyjne wyroby mięsne na Wielkanoc

Wielkanoc to okres, w czasie którego celebruje się zmartwychwstanie Jezusa oraz koniec Wielkiego Postu. W tym czasie tradycyjnie nie należało jadać wyrobów mięsnych, obecnie mniej przestrzega się takiego zalecenia i mięso jest jadane, jednak na świątecznym stole pojawia się go więcej.

Głównym mięsnym produktem jest biała kiełbasa, dodawana także do zup, lecz nie tylko ona. Pasztety z ziołami, szynki wędzone, pieczenie schabowe i drobiowe nadziewane pieczarkami to również niezbędne elementy podczas świętowania.

Tradycyjny chrzan

Nie każdy lubi chrzan, jednak nadal dla wielu osób to właśnie on jest symbolem świąt wielkanocnych. Stanowi tradycyjny dodatek do zupy świątecznej, jak również do licznych wędlin i jajek. Najlepszy jest chrzan wykonany samodzielnie, ucierany z drobno startego korzenia chrzanu z odrobiną soku z cytryny oraz przyprawami. Jest znacznie ostrzejszy, niż kupny, dzięki czemu lepiej podkreśla smak potraw.

Tradycyjne ciasta wielkanocne

Wielkanoc nie może odbyć się bez tradycyjnych ciast, które ozdabiają stół i których zapach roznosi się po całym domu podczas pieczenia.

Najważniejszym ciastem jest baba wielkanocna. Zazwyczaj jest to babka piaskowa, oblana waniliowym lukrem albo posypana cukrem pudrem, choć w wielu domach można znaleźć inne jej rodzaje. Babkę drożdżową, gotowaną, marmurkową, w zależności od rodzinnych upodobań i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Poza babkami tradycyjnym deserem są mazurki, przekładane kremami lub z jednym rodzajem kremu na wierzchu, ozdabiane bakaliami oraz marcepanowymi ozdobami. W niektórych domach podaje się również paschę – ciasto z mleka i sera białego, choć jest to danie typowe przede wszystkim dla wschodnich terenów kraju.

Zobacz także

Ciasto biszkoptowe – sprawdzony przepis

Na biszkopt w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Wiadomo, że są lepsze lub gorsze.W artykule podamy przepis uniwersalny, który może być …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi