Przepis na ziołowe knedle ze szpinakiem
![knedle, knedle przepis, jak zrobić knedle, knedle składniki, knedle przepisy, knedle czeskie](https://www.sposobnawszystko.pl/wp-content/uploads/2013/01/knedle-ze-szpinakiem-300x177.jpg)
Szpinakowe knedle to propozycja dla miłośników potraw mącznych. Jest to także propozycja dla osób nie jadających mięsa. Robi się je szybko. Nie trzeba wygniatać ciasta. Są bardzo sycące i smaczne.
Składniki potrzebne do zrobienia knedli
- 200 g rozdrobionego szpinak mrożonego lub 100g świeżego
- niepełna szklanka mąki
- niepełna szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 15 dag żółtego sera
- po łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- sól, pieprz
Jeśli posiadasz świeży szpinak umyj go odsącz i pokrój. Jeżeli mrożony rozmróź go. Możesz go wrzucić na teflonową patelnię bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokrój drobno, wrzuć na rozgrzaną patelnię, zeszklij. Dodaj szpinak, dodaj sól i pieprz i podsmaż kilka minut.
Wymieszaj mąkę i bułkę tartą. Dodaj ostudzony szpinak, pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki, jajka, starty żółty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli. Z ciasta formuj mokrymi dłońmi niewielkie kuleczki. Gotuj je przez 15 minut.
Smacznego!!!