Przepis na ziołowe knedle ze szpinakiem
Szpinakowe knedle to propozycja dla miłośników potraw mącznych. Jest to także propozycja dla osób nie jadających mięsa. Robi się je szybko. Nie trzeba wygniatać ciasta. Są bardzo sycące i smaczne.
Składniki potrzebne do zrobienia knedli
- 200 g rozdrobionego szpinak mrożonego lub 100g świeżego
- niepełna szklanka mąki
- niepełna szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- 1 cebula
- 15 dag żółtego sera
- po łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- sól, pieprz
Jeśli posiadasz świeży szpinak umyj go odsącz i pokrój. Jeżeli mrożony rozmróź go. Możesz go wrzucić na teflonową patelnię bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokrój drobno, wrzuć na rozgrzaną patelnię, zeszklij. Dodaj szpinak, dodaj sól i pieprz i podsmaż kilka minut.
Wymieszaj mąkę i bułkę tartą. Dodaj ostudzony szpinak, pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki, jajka, starty żółty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli. Z ciasta formuj mokrymi dłońmi niewielkie kuleczki. Gotuj je przez 15 minut.
Smacznego!!!