Kwiat lipy na przeziębienie

Napar z kwiatów lipy.

1-2 łyżki suszonego kwiatu lipy zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 15 minut, odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki pomiędzy posiłkami przy przeziębieniach, zapaleniu gardła, anginie, jako łagodny środek uspokajający, nasenny, a także regenerujący po długotrwałym wysiłku umysłowym.

Odwar z kwiatów lipy.

7-8 łyżek suszonego kwiatu zalać 2 szklankami letniej wody, gotować przez 20 minut na wolnym ogniu
i odcedzić. Odwaru jest przydatny do płukania gardła, jamy ustnej, do okładów i kąpieli uspokajających, a także kąpieli przy nerwobólach i reumatyzmie.

W sprzedaży są dostępne herbatki z lipy (dostępne w sklepach zielarskich, spożywczych i aptekach).

Zobacz także:
Przepis na herbatę lipową z miodem, cytryną i wódką.

Zobacz także

Dieta po leczeniu antybiotykami

Jak unikać skutków ubocznych po i przy zażywaniu antybiotyków? Po zakończonej terapii antybiotykami, często dopadają nas skutki uboczne. …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi