Strona Główna » Kuchnia » Wegetariańska zupa ogórkowa

Wegetariańska zupa ogórkowa

Przepis na zupę ogórkową, zupa ogórkowa, ogórkowa składniki, jak zrobić zupę ogórkową,
Przepis na zupę ogórkową

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Dziś prezentujemy Wam wegetariańską wersję ogórkowej. Jest to propozycja nie tylko dla osób unikających jedzenia mięsa. To także danie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu a chcieliby poznać na nowo smak znany z dzieciństwa.

Zupa jest niezwykle prosta i znacznie szybsza niż tradycyjna wersja gotowana na tzw. porcji rosołowej, którą trzeba dość długo gotować. Zamiast niej użyjemy do gotowania kostki rosołowej. Jako, że nie używamy mięsa jest też niezwykle tania – taka zupa za grosze, co się liczy w czasach kryzysu.

Składniki na zupę ogórkową:

  • 3-4 kiszone ogórki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • kostka rosołowa
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek

Do garnka wlej około dwa litry wody. Wrzuć do niej, kostkę rosołową, połowę cebuli, ząbek czosnku, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu. Zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuść dwie łyżki masła, wrzuć do niego ziemniaki podduś chwilę a później dodaj starte ogórki. Ziemniaki wraz z ogórkami duś przez około 10 minut.

Z wody w której gotowała się kostka rosołowa wyjmij cebulę i czosnek. Dodaj podduszone na maśle ogórki i ziemniaki oraz szklankę wody z ogórków. Podgotuj pod przykryciem do chwili aż ziemniaki będą miękkie.

Przed podaniem dodaj dwie łyżki śmietany i posyp koperkiem.

Smacznego!!!

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

10 przydatnych codziennych nawyków

Nawyki i przyzwyczajenia bywają silniejsze, niż nam się wydaje. Zamiast ignorować ten fakt, dobrze jest …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość