Właściwości zdrowotne awokado:
- owoc bardzo energetyczny (ok. 320 kcal), ale bogaty w „dobre” tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
- zawiera witaminy A, C, E, K, D, B6
- zawarte w nim włókna przyczyniają się do szybkiego spalania tkanki tłuszczowej
- zawiera potas, kwas foliowy (chronią przed chorobami serca) oraz lecytynę odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Włączenie go do diety pozwala na zapewnienie organizmowi dużej dawki witamin i innych składników odżywczych.
PRZEPIS NA KOKTAJL Z AWOKADO:
- kubeczek jogurtu naturalnego
- pół awokado (bez skórki i bez pestki)
- garść natki zielonej pietruszki
- pieprz (ilość wg uznania, można nawet dodać pieprz Cayenne)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Awokado kroimy w drobne kawałki, aby łatwiej można było je miksować. Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu i blenderujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smacznego i zdrowego!