Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką

Nie ma jak szarlotka! Pachnące cynamonem i goździkami z jabłkami. Pieczone przez cały rok a szczególnie jesienią, kiedy jabłek jest pod dostatkiem. Najbardziej popularną wersją jabłecznika jest ten z kruszonką.

jablecznik

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
FARSZ:
  • 2 kg jabłek
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka esencji waniliowej

Mąkę przesiej, połącz z cukrem pudrem i z masłem. Masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i schłódź przez 30 minut w zamrażalniku.

Przygotuj farsz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój. Upraż na suchej patelni, dodając goździki, , esencję. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne dodaj około łyżkę cukru.

Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na tortownicę. Lekko przygnieć dłonią i wyłóż jabłka. Na wierzch zetrzyj resztę . Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz także

Jak przyrządzić tradycyjną kutię?

Kutia to jedno z tradycyjnych i najbardziej znanych dań bożonarodzeniowych. Nie w każdym regionie kraju …