Jabłecznik z kruszonką

Nie ma jak szarlotka! Pachnące cynamonem i goździkami ciasto z jabłkami. Pieczone przez cały rok a szczególnie jesienią, kiedy jabłek jest pod dostatkiem. Najbardziej popularną wersją jabłecznika jest ten z kruszonką.

jablecznik

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
FARSZ:
  • 2 kg jabłek
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka esencji waniliowej

Mąkę przesiej, połącz z cukrem pudrem i z masłem. Masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części i schłódź przez 30 minut w zamrażalniku.

Przygotuj farsz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój. Upraż na suchej patelni, dodając goździki, cynamon, esencję. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne dodaj około łyżkę cukru.

Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Połowę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost na tortownicę. Lekko przygnieć dłonią i wyłóż jabłka. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz także

10 pomysłów na szybki obiad, dzięki którym szybko zjesz

10 przepisów na szybki obiad Nie zawsze ma się czas i ochotę na gotowanie. W takiej sytuacji konieczne jest posiadanie pod ręką kilku …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi