Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Przepis na ciasto twarogowe

Przepis na ciasto twarogowe

twarogowe to swego rodzaju rodzaj sernika. Bez kruchego spodu, który najczęściej spotyka się w standardowych wypiekach tego rodzaju. twarogowe jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.

ciasto twarogowe, sernik bez spodu, sernik bez kruchego spodu, babka sernikowa, babka twarogowa, przepis na sernik bez spodu

Składniki na ciasto twarogowe:

  • 1
  • 400 g mąki
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 400 g miękkiego twarogu
  • 70 g rodzynek
  • masło i bułka tarta do formy
  • 150 g marmolady morelowej

Składniki na lukier:

  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • jedno

Do przyozdobienia:

  • kolorowa posypka
  • 3-4 pokruszone niesolone pistacje
Cytrynę sparz i osusz. Z owocu zetrzyj skórkę, po czym wyciśnij z niego sok. Formę do babki nasmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.

Miękką margarynę utrzyj z cukrem na białą masę. Stopniowo dodawaj jajka i żółtka, dodaj starą skórkę z cytryny i łyżkę soku.

Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy margarynowej. Następnie dodaj i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowane ciasto przelej do formy. Wierzch wygładź łopatką lub łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 160°C. Piecz około 50 minut.

Ciasto ostudź a następnie wyjmij z formy. Kiedy zupełnie wystygnie babkę posmaruj kilkoma warstwami podgrzanej marmolady.

Przygotuj lukier. puder utrzyj z białkiem i sokiem z cytryny. Babkę polej lukrem, posyp posiekanymi pistacjami. Ciasto posyp kolorową posypką lub udekoruj według własnego uznania.

Zobacz także

Pascha wielkanocna z bakaliami – jak ją zrobić?

Pascha wielkanocna, zwana również chlebem wielkanocnym to potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. W Polsce bywa …