Strona Główna » Kuchnia » Gotowanie i pieczenie » Jak dobrze usmażyć kurczaka, drób ?

Jak dobrze usmażyć kurczaka, drób ?

Smażenie kurczaka, jak smażyć kurczaka, smażenie drobiu, jak smażyć udka, jak usmażyć pierś
kurczaka

Do smażenia nadają się szczególnie najdeli­katniejsze części tuszek kurczaków, kur i indy­ków oraz ich (np. wątróbka). Ze względu na wykorzystywany podczas przygo­towywania dania te są zawsze ciężkostrawne. W zależności od i upodobań kulinarnych do smażenia można użyć masła, oleju, oliwy lub smalcu. Większe elementy (np. udka) smaży się w głębokim tłuszczu.
Smażąc , trzeba pamiętać, że nie może on pozostać w środku krwisty i półsurowy (ze względu na groźne dla zdrowia bakterie). Je­dynym wyjątkiem od tej reguły jest wątróbka.

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

5 pomysłów na potrawy z grilla

Sezon na grilla wymaga odpowiedniego przygotowania, czyli przepisów na potrawy z rusztu. Dzięki nim będzie …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość