Jak zachować wartości odżywcze warzyw i owoców?

Jak przygotować posiłki, aby zachować ich składniki odżywcze – witaminy, minerały, mikroelementy?

Witaminy to niezwykle cenne wartości odżywcze, których nie powinno zabraknąć nam w codziennej diecie. Ich głównym źródłem są warzywa i owoce. Niestety nieprawidłowe przygotowanie posiłków, zbyt długie gotowanie i złe przechowywanie sprawia, że witaminy ulatniają się zanim trafią do naszego organizmu. Dlatego też w kuchni warto przestrzegać kilku rad.

Jak zachować witaminy w trakcie przygotowania posiłków

1. Ziół, warzyw, owoców nie powinno zbyt długo moczyć w wodzie. Przebywanie w wodzie wypłukuje z warzyw witaminę C i witaminy z grupy B. Najlepiej więc myć je pod bieżącą wodą. Warzywa korzenne (rzodkiewka, marchewka, pietruszka) należy umyć szczególnie pozbywając się resztek ziemi i nawozów. Bardzo przyda się wtedy szczotka do szorowania warzyw i krótki „prysznic”.

2. Warzywa gotowane w mundurkach mają większe szanse na zachowanie większej ilości cennych witamin. 

3. Warzywa przechowuj na dole lodówki. Tam panuje jest najniższa temperatura, a wilgotność najwyższa. Przeczytaj nasz artykuł, o tym jak przechowywać jedzenie w lodówce.

Mrożenie to jedna z lepszych metod zachowania witamin na dłużej
4. Poza sezonem korzystaj z mrożonek. Ta konserwacja żywności niemal nie powoduje strat witamin (nie więcej niż 10%). Poza tym w czasie gotowania warzywa mrożone tracą mniej witamin niż warzywa świeże.

5. Kiszenie to świetny sposób na zachowanie witaminy C. Warto więc poza sezonem zajadać kiszone ogórki czy kapustę.

6. Przetarte przez sito oraz starte na tarce warzywa i owoce nie powinno przechowywać w cieple i na świeżym powietrzu. Najlepiej je wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce. Do przechowywania i przyrządzanie jedzenia nie używajmy naczyń aluminiowych. Aluminium powoduje utlenienie z jedzenia witaminę C. Przez to pożywienie staje się mniej odżywcze oraz traci na wyglądzie.

7. Potrawy gotowane w szybkowarze tracą o wiele mniej witamin niż te przygotowywane tradycyjnie. Szybszy czas przygotowania potraw oraz specjalna konstrukcja tego naczynia sprawia, że witaminy nie uciekają z parą.

8. Długie gotowanie niszczy witaminy. Dlatego też powinniśmy skracać ten proces. Innym pomysłem na szybkie gotowanie jest gotowanie na parze.

9. Dodawanie drożdży wzbogaca jedzenie w witaminy z grupy B, podczas gdy stosowanie proszku do pieczenia redukuje te witaminy.

10. Pieczenie ryb, mięsa, warzyw w rękawie nie tylko polepsza smak potraw oraz skraca czas gotowania, ale też zapobiega utratom witamin.

Osoby, które tutaj trafiły szukały także:
– jak przechowywać warzywa i owoce,
– jak zachować świeżość warzyw i owoców,
– wartość odżywcza warzyw i owoców,
– jak zachować witaminy warzyw i owoców

Zobacz także

jak uratować przesoloną zupę

Jak uratować przesoloną zupę, przesolony sos lub gulasz? 

Przesolona zupa, sos lub gulasz – domowe sposoby Od czasu do czasu każdemu sypnie się więcej soli …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi