Jeśli chcemy podać wino do określonej potrawy powinniśmy przestrzegać następujących zasad:
- Wołowina, steki i jagnięcina. W tych potrawach obowiązuje zasada „czerwone wino z czerwonym mięsem”. Wybierz wytrwane czerwone wino jak Cabernet Sauvignon lub bordo, np. Pinot Noir. Można również rozważyć włoskie czerwone wino, takie jak Barolo czy Chianti.
- Ryby i owoce morza. W tym wypadku najbezpieczniej zaserwować wytrwane, kwaskowate białe wino. Sauvignon Blanc komponuje się ze smakiem białej ryby, podczas gdy Sancerre i Muscadet z ostrygami. Możesz również poeksperymentować i podać owocowe czerwone wino (bez tanin). Ale zachowaj ostrożność przy podawaniu czerwonego wina z delikatnymi, białymi rybami. Cabernet Sauvignon zawierające taniny w połączeniu z rybami może pozostawiać metaliczny posmak w ustach.
- Drób, wieprzowina i cielęcina. Skorzystaj z reguły „białe mięso, białe wino”. Białe Chardonnay i Pinot Blancs są świetne. Jeśli chcesz, zaserwować czerwone wino z kurczakiem, pamiętaj, aby wybrać wino, które jest owocowe, jak Merlot i Zinfandel.
- Pikantne potrawy. W tym przypadku najlepiej działa wino musujące. Unikać win z taninami i szukać czegoś owocowego. I upewnij się, że wino jest dobrze schłodzone. Zimne wino dobrze komponuje się z ostrymi potrawami.
- Najlepiej podawać je z winem deserowym. Jeśli chcesz możesz nawet nie serwować deseru a jedynie uraczyć swych gości samym winem deserowym. Są to wina słodkie często sprzedawane w mniejszych butelkach. Wina takie jak Sauternes, Beerenauslese, Bermet i Cammandaria będą wspaniałym zakończeniem każdego wieczoru.
Skoro już wiesz jakie potrawy pasują do danych win, teraz wystarczy, że odpowiednio je podasz.
Odpowiednie kieliszki do wina
Wino czerwone pijemy z dużych kieliszków wykonanych z przeźroczystego szkła zwężających się ku górze. Nalewamy je do 1/3 objętości naczynia. Wino białe nalewamy do kieliszków zbliżonych do kształtu tulipana (są mniejsze od tych do wina czerwonego)i posiadają rozchylone krawędzie. Nalewamy je najwyżej do połowy naczynia. Szampana i wina musujące podajemy w smukłych naczyniach.
Odpowiednia temperatura podawanego wina
Temperatura dla win czerwonych mieści się w przedziale między 13 a 18°C. Wino białe powinniśmy podawać w temperaturze 8-12°C. Właściwa temperatura dla win musujących to ok. 8°C.