Zapiekanka mięsna w cieście francuskim to bardzo prosta potrawa dla miłośników czegoś konkretnego. Trudność zerowa a w czasie 40 minut będziemy mieli na talerzu bardzo sycącą potrawę.
Do wykonania mięsnej zapiekanki potrzebne będą:
- opakowanie ciasta francuskiego (możesz je wykonać własnoręcznie – sprawdź przepis na domowe ciasto francuskie)
- 400 g mielonego mięsa
- 3 pomidory
- duża cebula
- ząbek czosnku
- suszone zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
- jajko
- mały słoik przecieru pomidorowego
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania mięsnej zapiekanki
Pomidory pokrój w ósemki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na nią czosnek, cebulę. Przesmaż kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj posiekane pomidory i przecier pomidorowy. Poczekaj chwilę aż woda odparuje i dorzuć mielone mięso. Rozbij je widelcem lub szpatułką. Dodaj zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj starannie mięso, przesmaż kilka minut.
Formę wyłóż połową ciasta francuskiego. Następnie dodaj farsz i przykryj pozostałym ciastem francuskim. Pozlepiaj brzegi na krańcach. Rozbełtanym jajkiem wysmaruj ciasto. Piecz 15-20 minut w temperaturze 220°C aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Lubisz dania z ciastem francuskim? Wypróbuj zapiekanki ze szpinakiem i mięsnych kłębuszków. Dla amatorów mięsa mielonego w tradycyjnej postaci polecamy kotlety mielone nadziewane chrzanem.
Osoby, które tutaj trafiły szukały także:
– zapiekanka z mięsem mielonym przepis,
– przepis na zapiekankę z mięsem i warzywami,
– zapiekanka z mięsem i ciastem francuskim,
– zapiekanki z mięsem przepisy