Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Przepis na creme brulee

Przepis na creme brulee

Crème brûlée znaczy po francusku „przypalona śmietanka”. Nazwa ta najlepiej opisuje ten . Słodką śmietankę, najczęściej aromatyzowaną wanilią posypuje się cukrem, który specjalnie się opieka. Dzięki temu powstaje cukrowa skorupka. Jak taki przygotować w domu? Bardzo prosto. Wystarczy:

  • 4
  • laska wanilii (lub kilka kropel ekstraktu waniliowego)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kremówki
  • 4 łyżki brązowego cukru do posypania
  • konfitura wiśniowa

creme brulee przepis, jak zrobić creme brulee, creme brulee przepis, creme brulee recipe

 

Wanilię przekrój, wydłub miąższ i całość zalej kremówką. Zagotuj. Wyjmij laskę wanilii. Zamiast wanilii możesz użyć kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Żółtka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania małymi partiami wlewaj gorącą kremówkę. Masę przelej do czterech kokilek. Miseczki włóż większej foremki i wlej do niej wrzątek do 3/4 wysokości kokilek. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

ostudź i wstaw do lodówki na 3 godziny do lodówki. Każdą miseczkę posyp łyżką brązowego cukru i opal palnikiem kuchennym lub zapiecz pod grillem w piekarniku. Podawaj po kilku chwilach z konfiturą wiśniową.

Smacznego 🙂

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość

Zobacz także

pisanki wielkanocne, pisanki wzory, pisanki pomysły, pisanki inspiracje, pisanki ciekawe pomysły, jak zrobić pisanki

Pisanki Wielkanocne – Ciekawe pomysły i wzory

Zobacz ciekawe pomysły na zrobienie pisanek na Wielkanoc. Hej, mam coś dla Ciebie...Zapisz się do …

Hej, mam coś dla Ciebie...

Zapisz się do newslettera i pobierz ZA DARMO poradnik

"10 porad kulinarnych, które warto znać"

Sprawdź swoją skrzynkę e‑mail, w ciągu kilku minut dostaniesz od nas wiadomość